13. Surface Areas and Volumes Mathematics Exercise - 13.3 class 9 Maths in English - CBSE Study
NCERT Solutions for Class 9 Mathematics are carefully prepared according to the latest CBSE syllabus and NCERT textbooks to help students understand every concept clearly. These solutions cover all important 13. Surface Areas and Volumes with detailed explanations and step-by-step answers for better exam preparation. Each Exercise 13.3 is explained in simple language so that students can easily grasp the fundamentals and improve their academic performance. The study material is designed to support daily homework, revision practice, and final exam preparation for Class 9 students. With accurate answers, concept clarity, and structured content, these NCERT solutions help learners build confidence and score higher marks in their examinations. Whether you are revising a specific topic or preparing an entire chapter, this resource provides reliable and syllabus-based guidance for complete success in Mathematics.
Class 9 English Medium Mathematics All Chapters:
13. Surface Areas and Volumes
3. Exercise 13.3
EXERCISE 13.3
Assume that π =
, unless stated otherwise.
1. Diameter of the base of a cone is 10.5 cm and its slant height is 10 cm. Find its curved surface area.
Solution:
Diameter = 10.5 cm ? radius = 5.25, height = 10 cm
Curved surface area of cone = πrl
? × 5.25 × 10
? × 52.5
? 165 cm2
2. Find the total surface area of a cone, if its slant height is 21 m and diameter of its base is 24 m.
Solution:
Slant height = 21 m , diameter = 24 m ? radius = 12 m
Total surface area of cone = πr(l + r)

3. Curved surface area of a cone is 308 cm2 and its slant height is 14 cm. Find
(i) radius of the base and (ii) total surface area of the cone.
Solution:
CSA of cone = 308 cm2, height = 14 cm
(i) CSA of cone = 308 cm2

4. A conical tent is 10 m high and the radius of its base is 24 m. Find
(i) slant height of the tent.
(ii) cost of the canvas required to make the tent, if the cost of 1 m2 canvas is 70.
Solution:
Height = 10 cm, radius = 24 m
l2 = h2 + r2
l2 = 102 + 242
l =
l = 26 m
(ii) curved surface area of cone = πrl

5. What length of tarpaulin 3 m wide will be required to make conical tent of height 8 m and base radius 6 m? Assume that the extra length of material that will be required for stitching margins and wastage in cutting is approximately 20 cm (Use π = 3.14).
Solution:
Wide = 3 m , height = 8 , radius = 6 m
l2 = r2 + h2
l2 = 62 + 82
l =
l = 10 m
Curved surface area of cone = πrl
? 3.14 × 6 × 10
? 31.4 × 6
? 188.4 m2

6. The slant height and base diameter of a conical tomb are 25 m and 14 m respectively. Find the cost of white-washing its curved surface at the rate of 210 per 100 m2.
Solution:
Length = 25 m, diameter = 14 m, radius = 7 m
Curved surface area of cone = πrl

7. A joker’s cap is in the form of a right circular cone of base radius 7 cm and height 24 cm. Find the area of the sheet required to make 10 such caps.
Solution:
Radius = 7 cm, height = 24 cm
l2 = r2 + h2
l2 = 72 + 242

8. A bus stop is barricaded from the remaining part of the road, by using 50 hollow cones made of recycled cardboard. Each cone has a base diameter of 40 cm and height 1 m. If the outer side of each of the cones is to be painted and the cost of painting is 12 per m2, what will be the cost of painting all these cones? (Use π = 3.14 )
Solution:
Diameter = 40 cm, radius = 20 cm, height = 1 m
l2 = r2 + h2
l2 = 0.22 + 12

Topic Lists: